Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL

Ekolojik Çocuk #kitapyorumu

#semihinkitapligi ‘nda zıplatan, heyecan ve hayalden çığlık attıran, köşelere çekilip okunan, proje yapı çizimlerine ilham olan, ‘’STEAM ne demek?’’ ile başlayan sorulara, yepyeni keşiflere, yaratıcılığa ve meraklara uçuran bir kitap geldi: Ekolojik Çocuk.

kitapkoala‘dan çıkan kitabın içeriğinde 28 harika STEAM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik) projesi var. Semih günlük yaşamında bilmeden, adına STEAM demeden kendi keşiflerini, tasarımlarını yapıyordu. Bu kitapta ise her bir projenin başlangıcında hangi STEAM becerisini ne kadar kullanacağıyla ilgili bir çubuk harf grafiği var. Semih’in ‘’Hımm, ben ekolojik kulübeyi yapıcam. STEAM’in ‘’E’’ ve ‘’M’’ çubukları yüksekmiş. Yapı tasarlamak ve matematik benim genelde ilgi alanıma giriyor’’ gibi kendi kendini keşfetme halini gördükçe gülümsüyorum.

Projelerin dışında çevreci hareket, koruma planlarını ikimizde çok sevdik. Çünkü üzerine beyin fırtınası yapmak, kendi deneyimlerimizi o konuya eklemek, değerlendirmek, yeni bir hareket planı öğrenirken ‘’Biz bu konuda ne yapabiliriz?’’ diye düşünmek, planlamak ise çevremiz, dünyamız yani bizim dış evimize olan sevgimizi, katkı sunma ve gözetme ihtiyacımızı da besledi. Çevre duyarlılığıyla birlikte çocuğun yaratıcılığını, mevcut potansiyelini parlatacak bir kitap içeriği hazırlandığını düşünüyor ve taktir ediyorum.

Semih’in hoşlanmadığı ise kitabın başında yer alan ve her projenin başında güvenlik uyarısı sembollerinin anlatımı. Kırmızı bir el işareti görürsek mesela tehlikeli aletler olduğunu ve bir yetişkinden yardım alınmasının tavsiye edildiğini okuyoruz. ‘’Ben zaten biliyorum aletlerin nasıl kullanılacağını…’’ ile başlayan sohbetimiz, ürünlerin üzerinde yer alan güvenlik uyarılarının kullanıcıyı koruyup gözetme ihtiyacından olup olamayacağı üzerine derinlemesine konuşup ‘’Ok’’ leşiyoruz. Bu arada kullanılacak aletlerin kitabın başında tanıltılmasına ise bayıldı. Yeni aletler öğrendi ve almak, deneyimlemek istiyor. Mesela dekupaj testeresi, zımpara kağıdı, marangoz gönyesi…

Projelerin her birini istese bile hemen yapabilmesi mümkün değil. Mesela; ekolojik kulübe, rüzgar türbini, adirondack sandalye. Kağıt üzerinde kendi tasarımlarını ve ihtiyaç malzemelerini çıkardı, İznik’te nereye yapacağını düşündü ve arazi sahibine (dayısı) ricasını iletip ‘’Ok’’ aldıysa da hemen olmayacağı için günün 1-2 saati farklı saatlerde projesini anlatıyor, üzerine hayal kuruyor, ekliyor, çıkartıyor, geliştiriyor. Evde minyatürlerini yapı ve geri dönüşüm malzemelerinden tasarlıyor. Durmuyor, güneş enerjili araç projesini FE güneş paneli olmadığı için ‘’yapamıyorum’’ demiyor ve lego, pil ve motor parçalarından kablo kumandalı bir araç tasarımına dönüştürüyor. Güneş paneli için hayal kurmaya ve kitaptan ilhamla fikri geliştirmeye devam ediyor.

Hayal gücü, yaratıcılık zaten çocukların potansiyellerinde pırıl pırıl, bolca var. Çocuklara eşlik eden ebeveynler, öğretmenler gibi kitapların da çocuğun potansiyeline eşlik etmesi hatta artırmaya vesile olması gerçekten kutlanası, alkışlanası ve her kitaplığı süsleyesi diyorum.

Keyifli ekolojik projelere!

Kitap: Ekolojik Çocuk

Yorum: @sebileacarsert



Kapat