- Anasayfa
- >
- Blog
- >
- MINDFUL KOÇ
MINDFUL KOÇ
“Dalgalar durdurulamaz, ancak onlarla sörf yapmak öğrenilebilir.” -Jon Kabat-Zinn
Genel anlamda farkında ve uyanık olma hâli olarak tanımlayabileceğimiz mindfulness, doğal olarak koçluktaki ‘şimdi ve burada’ ilkesini çağrıştırıyor.
Duyguları reddetme, görmezden gelme ya da direnç gösterme değil, onları kabul etme temeline dayandığı için de duyguların derinine inme ve danışanın farklı bakış açıları kazanabilmesine eşlik etme yolculuğunda mindfulness koçun var oluş hâline ve tüm seansa yayılan eşsiz bir zemindir aslında.
Zen zihninin başlangıç zihnine sahip profesyonel bir koç, yargılamadan, sabırla ve merakla danışanına yeterli alan tanıyıp onu dinlerken, bilinçli bir farkındalıkla koçluk görüşmesini akışına bırakabilen kişidir.
Mindfulness, sorunları çözmenin en iyi yollarını bulabilmemiz için zaman ve ortam sunar. Bazı sorunlarla duygusal olarak başa çıkmak en iyi yol iken, diğer sorunların mantıkla çözülmesi gerekir. Birçoğu için sezgisel ve yaratıcı bir yaklaşım uygunken diğerlerinin de şimdilik bir kenara bırakılması bazen de olduğu hâliyle kabul edilmesi gerekir. Mindfulness uygulamalarının temeli olan durmak, gözlemlemek ve zihin dağıldığında tekrar geri dönmek de koç ve danışanın yaratıcı ortaklığında büyük rol oynar.
Danışan olumsuz düşüncelerine yanıt arayan sert sorular ile koçluk almaya gelebilir. ‘Neden mutsuzum? Bugün neyim var? Nerede hata yaptım? Bu durum ne zaman sona erecek? ‘Koçlukta önce duyguları anlatmasına alan veririz. Görüşmenin sonunda elde etmek istenen bu sorulardan birinin cevabı bile olsa şimdi ve burada olanı yoklayan sorular zaten yaratıcı düşünmeyi harekete geçirip cevabı bulmasına yardım eder. Bu düşüncelerden hangileri ile özdeşleşiyor ya da içlerinde abartı unsuru var mı? Bu sorularla, düşünce ve duyguların tam ifadesine alan tanınarak, onları danışanın somutlaştırabileceği sorularla ilerletmek koçluğun sihirli yönlerinden biridir.
Taze koçların bir süre performans odağı ile aceleyle danışanı gitmek istediği yere taşıma çabasına girmeleri çok doğal. Zaman içerisinde koçluğu ve aynı zamanda kendi üzerinde mindfulness uygulamalarını deneyimledikçe, danışanı bir yere çekip çekiştirmek yerine ona eşlik etmek kavramı koçun zihninde anlam bulur. Bazı görüşmelerin sonunda danışanın aksiyonla ayrılması, tatmin olmuş halini yansıtan geribildirimler koçu mutlu ederken bazen de bir soru, bir yansıtma ile yaşanan farkındalık zamanla içselleştirilir ve danışanın zihninde yeni çiçekler açması uzun zamana yayılabilir. Kendi mindfulness pratiklerinde sabırla, dağılan zihin gibi engelleyici faktörlerle kendini eleştirmeden tekrar başa dönebilen, her seferinde nefese ve beden farkındalığına dönen koç, bilir ki, yargı ve tavsiye içermeyen görüşmeleri danışanın hayatında yansımalarıyla önünde sonunda fayda getirecektir. Tıpkı Jacob Riis’in aşağıdaki satırlarında anlattığı gibi:
Çaresiz kaldığım zamanlarda gider bir taş ustası bulur, onu seyrederdim. Adam belki de yüz kere vurur taşa ama değil taşı kırmak, onda çatlak bile oluşmazdı. Sonra birden bire yüz birinci vuruşta taş ikiye ayrılıverirdi. İşte o zaman anlarım ki, taşı ikiye bölen o sen vuruş değil, ondan öncekilerdir.
Mindfulness konusunda kendinizi geliştirmek isterseniz aşağıda sizin için hazırladığım şeçeneklerden kolayca faydalanabilirsiniz.
Yeşim Erberksoy, PCC