Yardım İstemenin 4 Faydası
Hazır olmayı beklemeden başlayın. Geçtiğimiz günlerde spor dersime girmeden önce aynada bu cümlenin yazılı olduğunu gördüm. Bu cümleyi okumak beynimdeki bazı fitilleri ateşledi ve gerçekten hazır olmadan önce yaptığım şeyler hakkında düşünmemi sağladı. Her zaman mantıksal ve rasyonel sebeplerden ziyade sezgilerime daha fazla güvenen bir insan oldum. Dikkatle risk aldım. Bir konferansta konuşma ya da eğitimimi ilerletme konusunda bocaladığım günler oldu. Bazı şeyleri gerçekleştirmek için yardıma ihtiyacım vardı.
Farklı konferanslar ve topluluk karşısında yapacağım konuşmalar için sunum hazırlamama yardımcı olan kendi koçumdu. Arkadaşım olan bir diğer koç, onu birkaç kez reddetmeme rağmen, beni ICF Singapur başkanlığına aday olmaya ikna etti. Kocam ve ben oldukça geleneksel aile rolleri içerisinde olmamamıza rağmen, kendisi kariyerimi ve girişimcilik çabalarımı her zaman inanılmaz şekilde destekledi. Yalnız olsaydım asla başaramayacağım şeyleri, çevremdeki insanlarla birlikte başardım.
Bazen iş felsefeme karşı dirençle karşılaştım. “Keşke … olsaydı”, “Keşke nasıl yapılacağını bilseydim”, “Bir gün tüm şartlar olgunlaştığında bunu yapacağım”… Bu cümleler, felç edici bir zihniyete işaret eder ve yardım istemenin önüne geçer. Peki, yardım isteme yolunda önümüze geçen nedir?
Birçokları için reddedilme ya da eleştiriye uğrama riski, yardım istemenin önüne geçiyor. Reddedilmenin olasılığı bile neredeyse fiziksel olarak acı veriyor. Sosyal psikolog Heidi Grant şöyle açıklıyor: “Sinirbilim ve psikoloji alanındaki araştırmaların gösterdiği gibi; belirsizlik, reddedilme riskli, azalan statü ve özgürlüğün kaybolması gibi toplumsal tehditler, beynin fiziksel acı ile aynı bölgelerini harekete geçiriyor.”
Direncin Kaynağını Ortaya Çıkarın
İlk önce, yardım istemenizin önüne geçenin ne olduğunu sorgulayın. Daha önce bu konuda kötü bir deneyiminiz mi oldu? Başkalarının ne düşündüğünü çok mu umursuyorsunuz? Öncelikle başkalarının nasıl hissedeceğini veya ne şekilde tepki vereceğini kontrol edemeyeceğinizi kabul edin; siz sadece kendi eylemlerinizi kontrol edebilirsiniz. Yardım isterken başarılı sonuç alma şansınızı artırmak için, bu konuşma için de diğer önemli girişimlerinizde olduğu gibi hazırlanın.
Grant’in makalesinde, yardım isterken olumlu cevap alma şansınızı artıracak üç önemli itici güç vardır:
- Grubun bir parçası olmak: İnsanlar ait olmak ve takıma katkılarının önemli olduğunu hissetmek isterler.
- Olumlu kimlik: Size yardımcı olmasını istediğiniz kişinin konumunu veya yeteneklerini kabul eden bir dil kullanın.
- Kişisel etkinlik: Etkili hissetme arzusu, temel bir insan motivasyonudur.
Savunmasız Olmak Sorun Değil
Yardım istemek, kişinin kendisini savunmasız hissetmesine neden olabilir. Ancak yazar ve araştırmacı Brene Brown’ın da belirttiği gibi, kırılganlığınızı paylaşmak sizi daha hakiki kılar.
Yardım istemek, mükemmel olmaya odaklanmaktan daha iyidir. Brown’a göre, mükemmel yaşadığımız, mükemmel göründüğümüz, mükemmel davrandığımız takdirde suçlanma, yargılanma ve utanma acılarını önleyebileceğimize inanırız.
Tüm rekabetçi sporcular bir destek ekibine güvenir. Peki, tırmandığınız dağdan aşağı inebilmeniz için size kim yardım edebilir?
Yardım İstemenin 4 Faydası
- İş yükünüzü hafifletirsiniz: Yardım istemek, yükünüzü hafifletir. Daha hafif bir yükün yanı sıra, benzer deneyimi olanlardan yeni fikirler alabilirsiniz.
- Yeni bağlantılar kurarsınız: Çalıştığınız insanlarla anlamlı ilişkiler geliştirmeyi zor buluyorsanız, yardım isteyerek yeni bağlantılar kurabilir ya da mevcut bağlantılarınızı geliştirebilirsiniz. İş birliği, çalışanların motivasyonunu artırır ve kendilerini daha sorumlu hissetmelerini sağlar.
- Güvenli alanınızdan çıkmak için kendinizi zorlarsınız: Bazen ilk adım en zor olandır. Yardım istediğiniz bir sohbetin nasıl olacağını hayal edin. Ne söylemek istediğinizi yazın ve uygulayın. Kullandığınız dil önemlidir.
- Müttefikler ve destekçiler bulursunuz: Doğru insanlarla doğru zamanda etkili bir şekilde iletişim kurmak, kariyerinizi bir adım ileriye taşımak için çok önemlidir.
Bir meslektaşınızın ya da ekip üyenizin sağlayabileceği ne tür bir yardıma ihtiyaç duyuyorsunuz? Yardım istemek üzerinde çalışıyorsanız, çevrenizdeki kaç kişinin sizi desteklemek için gerçekten istekli olacağına şaşırabilirsiniz. İnsanlara yardım etmek, herkese iyi hissettirir. Bu bir kazan-kazan ilişkisidir.
Sağlıklı bir iletişim, geribildirim yönetimi, çatışmayla mücadele edebilmek, öfke, inat ve savunmayla başa çıkabilmek alanlarında ileri bir okuma yapmak isterseniz Sola Unitas Yayınları tarafından yayınlanan Zorluklarla Başa Çıkmak kitabını okumanızı öneririz.
Kaynak: https://coachfederation.org/blog/four-benefits-of-asking-for-help