Bir Yetişkin Olduğum Halde Neden Hala Çocuk Gibi Hissediyorum?
Narsistik annelerin kızları neden çocukluk döneminde takılıp kalır?
Narsistik annelerle büyümüş olan birçok kadın, kırklı ya da ellili yaşlarına gelene kadar pek çok zorlukla karşılaşıyor. Kendilerini güçsüzleştiren bu zorluklar, onların en sonunda yardım istemelerini gerekli kılıyor. Bu kadınların yaşadıkları yaygın endişelerden biri, kendilerini çocuk gibi hissetmeleridir. Peki, bu tam olarak ne anlama geliyor?
Karar verememek
Kendini çocuk gibi hissetme duygusu, özerk kararlar alamamak ve bir karar vermeden önce diğer insanlara danışma ihtiyacı hissetmek anlamına gelir. Bir yetişkinin karar sürecinde araştırma yapması ve görüş istemesi kötü bir şey olmasa da, kişi kendisi için neyin doğru, neyin yanlış olduğunu en iyi kendisi bilir.
Narsist annelerin yetişkin kızları genellikle bu kapasiteden yoksundur ve başkalarının kendileri adına karar vermesini isterler. Narsistik annelerin ne kadar kontrolcü ve egemen olduğunu ve annenizin aleyhinde kararlar aldığınızda ne kadar olumsuz tepkiler yaratabileceğinizi bildiğiniz bir ortamda büyümüş olduğunuz düşünülürse, bu tepki son derece anlaşılabilirdir.
Çatışmadan kaçınmak
Narsist bir anne ile büyüdüğünüzde, ona karşı çıkmanın nasıl sonuçlar doğuracağını bilirsiniz. Öfke, gözyaşları ya da küskünlükler, büyüme çağınızda sizi korkutucu bir konuma sokmuştur. Sonuç olarak, çatışmaya neden olmaktan kaçınmayı öğrenirsiniz.
Bu, narsistik annelerin çocukları için bir stratejidir. Ancak yetişkinlik döneminde bu tutumu sürdürmek sizi güçsüz bir konuma getirir. Suçlanma, incinme veya öfkeye neden olma korkusu yüzünden ihtiyaçlarınızı ve görüşlerinizi ifade edemezsiniz. Bu durum, yetişkinken de çocuklukta sıkışmış gibi hissetmenize neden olabilir.
Onay ihtiyacı
Narsist bir anne tarafından yetiştirildiyseniz, size olan sevgisini “koşullu” bir temelde ifade etmiş olması muhtemeldir. Örneğin, okulda başarılı olduğunuzda size sevgi ve ilgi vermiş olabilir.
Sonuç olarak benlik duygunuz başkalarının onayına çok bağımlı hale gelebilir ve bu da kararlarınız için itici güç halini alabilir. Hayatta sizin için doğru kararları vermek yerine başkalarının onayını alacak şekilde davranmayı seçersiniz. Tıpkı annesinin onayını almak için umutsuzca çaba sarf eden bir çocuk gibi.
Önceliği diğer insanlara vermek
Eğer çocukken sevgi görmek için annenizin ihtiyaçlarını karşılamanız gerektiğini öğrendiyseniz, yetişkin olduğunuzda da bunu yapmaya devam edebilirsiniz. Yetişkin olmak; kim olduğunuzu, neyi sevdiğinizi ve ne hissettiğinizi öğrenmeyi içerir. Bunu yapmak için zaman ayırmazsanız, çocuksu bir yetişkinin içinde sıkışıp kalabilirsiniz.
Narsistik bir anne ile büyüyen yetişkin kadınlar, kaç yaşında olurlarsa olsunlar, anneleriyle ilişkilerinin daha farklı olabileceğine inanırlar. Ne yazık ki, narsistik anneler nadiren kendilerinde bir sorun olduğunu düşünürler ve biri onlara bu sorunlardan söz ettiğinde güçlü şekilde karşı koyarlar. Büyümenin son aşaması, annenizle olan ilişkinin büyük ihtimalle değişmeyeceğini ve onunla arzu ettiğiniz ilişkiye sahip olamayacağınızı kabul etmeyi içerir.
Bu gerçeklikle başa çıkmak zor olabilir. Ancak sizin için daha güvenli ve kontrol edilebilir bir ilişki kurma olasılığını ortaya çıkarır, istediğiniz ideal ilişki bu olmasa bile.
Claire Jack Ph.D. (Çeviren: Pınar Göker)
Eğer üzerinde çalışmak ve bilgilenmek isterseniz aşağıdaki iki kitap işinize yarayabilir.