Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL

Bizi Geceleri Uyutmayan Davetsiz Misafirler

Endişe seviyesi yüksek her insan, hayatına müdahale eden düşüncelerle başa çıkmak zorundadır. Bu davetsiz misafirler, sevdiğiniz birine ne olabileceği veya hayatınızı mahvedecek nasıl bir hata yapabileceğinizle ilgili olabilen korkutucu düşüncelerdir. Bu düşünceler, kontrolümüz dışında aklımızda belirir gibi görünürler, içerikleri ise genelde yabancı ve tehdit edicidir.

Bazı insanlar için saplantılı düşünceler panik veya yoğun kaygının bir parçasıdır. Düşünce, anksiyetenin bir sonucu olarak ortaya çıkmış gibi hissedilir ve halihazırda yaşadığınız anksiyeteye daha fazla korku eklerler. Müdahaleci düşünceler kaygıyı devam ettirir ve korku üreten döngüyü sürdürür. Örneğin, bir anksiyete atağının ortasında “Ya kalp krizi geçirirsem?” diye düşünebilirsiniz. Düşünceleriniz zaten kaygı yüklüdür ve o anda gerçekleşmesi son derece muhtemel görünür.

Bununla birlikte, müdahaleci obsesif düşünceler dediğimiz bir başka düşünce sınıfı daha var. Bu düşünceler birden bire ortaya çıkar, üzücüdür ve büyük bir kaygıya neden olur. İçeriği cinsel veya şiddet içeren görüntülere odaklanabilir. Müdahaleci takıntılı düşünceler yaşayan insanlar, kafalarında canlandırdıkları eylemleri gerçekleştirebileceklerinden korkarlar. Birine zarar vermeyi hayal edebilirler. Bu düşünceler çok açık olabilir ve çoğu insan onlardan korkar ve utanır. Ancak bu düşüncelere sahip olmak, bunları yapmak istediğiniz anlamına gelmez. Doğru olan tam tersidir. Müdahaleci takıntılı düşünceleri olan insanlar genellikle naziktir ve şiddetten uzaktır.

Sorun şu ki, müdahaleci takıntılı düşünceler tehdit edicidir. Düşündüğünüz anda, düşündüğünüz şeylerin gerçekleşme olasılığı yüksek gibi görünür. Bu korkunç düşünceler sizi geceleri uyutmayacak noktaya gelebilir.

Saplantılı Düşüncelerden Kurtulmanın Yanıtı:

Öğrenmeniz gereken şey şudur, düşüncelerinizin içeriği doğru değil. Düşüncelerinizin, ne yapacağınız üzerinde hiçbir etkisi yok. Bir düşünce, ne kadar korkutucu olursa olsun, bir dürtü değildir. Saplantılı düşüncelerinize göre hareket etmeyeceksiniz. Sizin sorununuz dürtü kontrolü değil. Sizin bir anksiyete bozukluğunuz var.

Hayatta meydana gelme olasılığı çok düşük olan belirli şeyler olduğunu hepimiz biliyoruz. Örneğin, siz bunu okurken bir göktaşının gökten düşmesi ve size çarpması gibi küçük bir olasılık vardır. Size bunun olmayacağına dair bir garanti verilemez, ancak olasılık o kadar küçük ki, mantıklı olan bu olasılığı görmezden gelmek. Aynı mantık, müdahaleci obsesif düşünceler için de geçerli. Saplantılı düşüncelerle etkili şekilde başa çıkmanın tek yolu, onlara olan duyarlılığınızı azaltmaktır. Düşüncelerinizi bir mantığa oturtmak, saplantılı düşüncelerinizi daha güçlü hale getirecektir. Diğer kaygı türlerinde olduğu gibi, işiniz bunun tam tersini yapmaktır.

Saplantılı Düşüncelerle Başa Çıkma Adımları

  • Bu düşünceleri “saplantılı düşünceler” olarak etiketleyin.
  • Kendinize bu düşüncelerin otomatik olarak geldiğini ve bunları görmezden gelebileceğinizi hatırlatın.
  • Kabul edin ve düşüncelerin zihninize girmesine izin verin. Onları uzaklaştırmaya çalışmayın.
  • Kaygınız azalmaya başlayıncaya kadar diyaframdan nefes alın.
  • Saplantılı düşünceden önce yapmakta olduğunuz şeye devam edin.

Bunları Yapmamaya Çalışın:

  • Düşüncelerle meşgul olmak,
  • Düşünceleri zihninizden dışarı itmeye çalışmak,
  • Düşüncelerinizin anlamını çözmeye çalışmak,
  • Düşüncelerinizin gerçekleşmeyeceğine dair kendinizi ikna etmek,
  • Düşüncelerinizin gerçekleşme olasılığını azaltmak için davranış biçiminizi değiştirmeye çalışmak.

 

Bunları Yapmaya Çalışın:

 

  • Kaygı seviyenizi etiketleyin ve yukarı ya da aşağı doğru gidişini izleyin.
  • Düşüncelerinizin engelsiz kalmasına izin verin, kendi başlarına gidecekler.
  • Anksiyetenizi yönetmeye odaklanın.
  • Diyaframdan nefes yöntemini öğrenin.
  • Bu yaklaşımın uygulanması zor olabilir. Ancak birkaç hafta boyunca uygulamaya devam edebilirseniz, saplantılı düşüncelerinizin sayısında ve yoğunluğunda bir düşüş görmeye başlamanız muhtemeldir.

Martin Seif Ph.D. ABPP

Saplantılı düşüncelerinizle başa çıkmak için daha fazla bilgi mi arıyorsunuz?

Sola Unitas Yayınları tarafından yayınlanan “Saplantılı Düşüncelerden Kurtulmak: Uyumanıza Dahi Engel Olan Rahatsız Edici Düşüncelerden Kurtulmanın En Etkin Yolları” adlı kitaptan destek almak için buraya tıklayın.

 

Kaynak: https://drmartinseif.com/intrusive-thoughts/

 

 

 

 

 

 

 

 



Kapat