Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL

Çocuğunuzun Gelecekte İhtiyaç Duyacağı Yetkinlikler Nelerdir?

Dijital dünya, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Her ne kadar dengeli kullanmak önemli desek de -bunu diyen insanlar olarak bizler bile- teknolojik cihazlara yapışık bir hâlde yaşıyoruz. Teknolojik araçların kullanımıyla ilgili zarar­ların ne kadar yüksek olduğunu söyleyen insanlar bile bilim adamlarından çok sosyal medyada fenomen hâline gelmiş du­rumda ve beklendiği gibi takipçilerinin daha fazla paylaşabile­ceği içerik üretme yarışındalar.

Sosyal medyanın ya da dijital tüketimin bize ne kadar zarar verdiğini anlatanlar bunu yine dijital medya aracılığı ile yapıyorlar. Elbette ben de bu gruba dahilim. Sadece bu ifadeyi “ne kadar yanlış yapıyoruz” cümle­siyle birlikte kullanmıyorum. Çünkü yaşadığımız dijital çağda başka şansımız olup olmadığından emin değilim.

İnsanın tanınma ve sosyalleşme ihtiyaçları güçlü ihtiyaçlardır. Diğerlerinden temas iletisi alabilmek, başkaları tarafından varlığımızın kabul edilmesi, onlarla iletişim içerisinde olmak en temel gereksinimlerimizdir. Peki burun kıvırdığımız ya da çocukları korumaya çalıştığımız “dijital şeyi” yeterince tanıyor muyuz?

1980’lerden önce doğanlar o zamanki adıyla TV 1’de veri­len Bay Yanlış ve Doğru Ahmet reklamlarını hatırlayabilirler. Sokaklar; çocuklar için tehlikeli olduğundan bu ikili, çocuklara kamu spotları yoluyla dışarı çıktıklarında, açık alanda futbol oynadıklarında ya da trafikte nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin öğütler ve tavsiyeler verirlerdi. Bu reklamların amacı so­kağa oyun için çıkan çocukların hayatlarını korumaktı. Eğer ebeveynler ve kültürel ortam, sokakta nasıl davranılması gerek­tiğine ilişkin bu dersi çocuklarına aktarmasalardı, çocuklar tüm kuralları ve ahlakı sokaktan öğrenirlerdi. Sokaktan öğrenecek­leri şey de maalesef her zaman doğru ve kendilerini koruyabi­lecekleri kurallar olmazdı. Sonra da ebeveynlerimizden “Sokak çocuğu mu oldun sen!” cümlesini duyardık.

Gelecekte bir çocuğun ayakta kalabilmek ve sağlıklı bir hayat kurabilmesi için en gerekli olacak yetkinlikleri aşağıda bulabilirsiniz. Buna sadece dijital zekâ ya da dijital yetkinlikler de diyebiliriz.

Dijital Yetkinlikler

  • Oyun
  • Simülasyon
  • Performans
  • Yargılama / Eleştirel Düşünme
  • Müzakere
  • Transmedya Navigasyonu
  • Kolektif Zekâ
  • Faydalanma
  • Dağıtılmış Bilinç
  • Çoklu Zeka
  • Ağ Kurma

Dijital yetkinlikler sadece teknolojik araçlara ilişkin değildir, dijital olan çağda ayakta kalabilmek için gerekli olan iletişim yetkinliklerini de kapsamaktadır.

Sadece bir ebeveyn olarak bizim değil aynı zamanda okul­ların da yetkinliği oldukça önemli. Eminim hepiniz çocukların her geçen gün okullardan daha fazla nefret ettiklerini fark et­mişsinizdir. Kimimiz bunun için okulları ya da dijital oyunla­rı suçluyoruz. Okulu seven bir çocuğunuz varsa bile kendinizi şanslı hissetmeyin çünkü okullar geleceğin ihtiyaçlarını karşıla­mıyorlar.

Dr. Umut Kısa'nın yazdığı "Dijital Zekâ" kitabında dijital yetkinlikleri ve onları çocuğunuzda nasıl geliştirebileceğinize ilişkin önerilerini sunuyor. Okulda öğrenmedikleri birçok şeye ihtiyaçları olduğunu fark edeceksiniz. Onların için yapacağınız küçük değişiklikler dijital dünyaya, oyunlara bakış açınıza ve aranızdaki ilişkilere yeni bir boyut getirebilir.

İsteyen herkes sınırlı sayıda alışveriş için hazırladığımız ve normal fiyatı 25 TL olan bu kitabı %30 indirimle 17.50 TL’ye almak yerine sadece bu kitap için 10 TL'ye karşılık gelen CLFXUYR promosyon kodunu kullanarak 7,50 TL'ye satın alabilir. Maksimum sayıya ulaşmadan hemen kullanabilirsiniz. Promosyon kodunu kullanabileceğiniz alanı sepetinize gittiğinizde alt bölümde görebilirsiniz. 

 



Kapat