Çocukken Yaşamış Olabileceğiniz 10 Duygusal İhmal Türü
Çocukların fiziksel ihtiyaçları olduğunu biliyor musunuz? Mutlaka biliyorsunuzdur. Neredeyse tüm ebeveynler ve tüm insanlar çocukların beslenmesi, giydirilmesi, sıcak ve korunaklı tutulması, dinlenmesi ve egzersiz yapması gerektiğini bilir. Çocukların fiziksel olarak hayatta kalabilmeleri ve gelişebilmeleri için tüm bu ihtiyaçların karşılanması gerekir.
Çoğu insan, çocukların ayrıca duygusal ihtiyaçları olduğunun da farkındadır. Çocuklar sevgi görmek ister ancak duygusal ihtiyaçları bununla sınırlı değildir ve aslında bunun çok ötesindedir.
Sizin de çocukken anne-baba sevgisinden çok daha fazlasına ihtiyacınız vardı. Çocukken en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri duygularımızın ve hissettiklerimizin anlaşılmasıdır.
Duygusal Kabul Görme
Duygusal kabul görme; ebeveynleriniz sizin hislerinizi görüp kabul ettiğinde ve neden bu hislere sahip olduğunuzu anlamış görünebildiklerinde gerçekleşir.
Tıpkı yetişkinler gibi çocukların da duyguları, kim olduklarının en derin, en kişisel ve biyolojik ifadesidir. Görüldüğünü, anlaşıldığını ve duyulduğunu hissetmek için, bir çocuk duygularının görüldüğünü, anlaşıldığını ve duyulduğunu hissetmelidir.
Peki, çocukken görüldüğünüzü, anlaşıldığınızı ve duyulduğunuzu hissettiğinizde ne olur? Görünür, anlaşılır ve duyulabilir hisseden bir yetişkin olmak için büyürsünüz. Fark edilebilir ve kabul görmüş hissedersiniz.
Ne yazık ki bunun tersi de doğrudur. Eğer ebeveynleriniz sizin hissettiklerinizi görmek ve kabul etmek için gereken duygusal farkındalığa veya duygusal becerilere sahip değilse, bilmeden de olsa, sizin duygularınızı anlamakta başarısız olmuş olabilirler.
Sonuç olarak, kendinizi görülmemiş, yanlış anlaşılmış, duyulmamış yani fark edilmemiş hissederek büyümüş olabilirsiniz.
Ben buna Çocuklukta Duygusal İhmal veya ÇDİ diyorum.
Çocukken yaşamış olabileceğiniz duygusal ihmallerden bazıları şunlardır:
1. Ailelerin çocuklarını dinliyor gibi görünüp aslında dinlememesi: Çocukluğunuzda bunu sık sık yaşadığınızda, dinlemeye değer biri olmadığınızı hissetmeye başlarsınız.
2. Çocukların kabul edilmeyen, görmezden gelinen bir engelinin bulunması: Bu, güçlü ve zayıf yönleriniz hakkında kendinizi yanlış değerlendirmenize yol açar ve gerçekten kusurlu hissetmenize neden olabilir.
3. Ebeveynlerin çocuklarına arkadaşlarıymış gibi davranmaları: Öz disiplin edinebilmeniz ve kendinize yetebilmeyi öğrenmeniz için gereken sınırları ve sonuçları görememenize neden olur.
4. Çocukların duygularının yokmuş gibi görmezden gelinmesi: Duygularınızın değersiz olduğunu öğrenir, başkalarıyla duygularınızı paylaşmaz ve aranıza duvarlar örersiniz. Kendi duygularınızla yeterince iletişim kurmadan büyürsünüz.
5. Çocukların doğal ihtiyaçlarının görmezden gelinip, karşılanmaması: Bu kendinizi bakım ve ilgi görmeye değmeyecek biriymiş gibi hissetmenize neden olur.
6. Evde ya da aile içinde konuşulması yasak olan büyük bir olayın yaşanmış olması: Bu bir hastalık, boşanma ya da ebeveynlerden birinin vefat etmesi olabilir. Konu hakkında sizinle konuşulmaması, büyük bir yalnızlık hissi yaşamanıza ve duygularınızı ifade etmede zorlanmanıza neden olabilir.
7. Çocuğun duygusal ifadelerine yetersiz tepki verme: Bu kendinize güveninizin düşmesine ayrıca yaşadığınız öfkeleri de kendinize döndürmenize sebep olabilir.
8. Ebeveynlerin çocuklarıyla rolleri değişmesi: Çocuklar ebeveynlerine bakıcılık yapmak zorunda kaldığında, kendi ihtiyaçlarının önüne başkalarının ihtiyaçlarını koymayı öğrenir.
9. Çocuklara, ihtiyaçları ve gereksinimlerinden dolayı kötü hissettirme: İhtiyaçlarınızın olmasını zayıflık olarak görüp, başkalarından yardım istemekten kaçınırsınız.
10. Çocuğa nasıl hissetmesi ya da hissetmemesi gerektiğinin söylenmesi: Duygularınızın size karşı kullanılmasından endişe edip, onları gizlemenize neden olur. Ayrıca kendinize ve duygularınıza duyduğunuz güveni zedeler.
Siz de yukarıdaki örneklerden herhangi birini yaşadığınızı düşünüyor musunuz?
Çocukken duygusal ihtiyaçlarınız ister karşılanmamış ister kabul edilmemiş olsun (her ikisi de Çocuklukta Duygusal İhmale neden olur), bunun sizde iz bıraktığını bilmenizi istiyorum. Etkileri çok önemlidir ve kendiliğinden kaybolmaları çok nadir görülür.
Ama etkilerinden kurtulmak mümkündür. Farkındalığınız, dikkatiniz, ilginiz ve bağlılığınızla değerli duygularınızı geri alabilir ve onların mesajlarını dinlemeyi öğrenebilirsiniz. Kendinizi anlamayı, güvenmeyi ve sevmeyi öğrenebilirsiniz.
Bu, kendinizi kabullenme sürecidir. Bunu yapmak için asla çok geç değildir.
Haydi başlayalım!
Çocuklukta Duygusal İhmal, fark edilmeyebilir. Büyürken bu durumu yaşadığınızı düşünüyorsanız: Duygusal İhmal Anketini yapın.
Çocuklukta duygusal ihmal ile ilgili daha fazla bilgi almak ve nasıl iyileşebileceğinizi öğrenmek için Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi ve Çocuklukta İhmalin İzi: Çözümler adlı kitaplardan yardım alabilirsiniz.
Dr. Jonice Webb, Psikoterapist
Kaynak: https://drjonicewebb.com/10-ways-you-may-have-been-emotionally-invalidated-as-a-child/