Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL

Çocuklarımız Her Zamankinden Daha Fazla Video Oyunu Oynuyor. Ebeveyn Olarak Ne Yapmalıyız?

Çocuğunuzun hangi tür oyunlardan hoşlandığını öğrenin. Zaman ayırın, rahatlayın ve onunla birlikte oynayın.

Çocukların, "evden öğrenme" planına geçmesi ile birlikte, video oyunlarına ayırdıkları zaman da önemli ölçüde arttı. Dışarı çıkmayan bir çocuğun zamanını bilgisayarda oyun oynayarak geçirmesiyse son derece normal. Ekran zamanlarına dair dizginler bir miktar gevşedi.

Peki, endişelenmeli miyiz?

Birlikte oyun oynamaya daha fazla zaman ayıran ailelerin eğilimi bir süredir artışta. Avustralya’da yapılan bir araştırma, ebeveynlerin %59’unun çocuklarıyla birlikte oyun oynadığını ortaya koyuyor. Bu eğilimlerin pandemi sırasında artması ise muhtemel. Bu bilgiler ışığında, dijital hikaye anlatım türleri ve aileleriyle oyun oynayan çocukların öğrenme şekillerinin nasıl biçimlendiğiyle ilgili konuşmanın tam zamanı.

Dijital hikaye anlatımı dünyamızın zengin, karmaşık ve eğlenceli anlarına daha kolay şahit olmamızı sağlar. Poscast’ler, Youtube videoları ve yaratıcı sosyal medya çalışmaları, kullanıcılara her gün yeni hikayeler oluşturma ve paylaşma imkanı sunar.

Oyun endüstrisi, bir zamanlar şiirin ve tiyatronun tek alternatif olduğu hikaye anlatımını benimsedi. Kelimeler ve hikayelerle yepyeni içerikler yaratılıyor. Bu yeni hikaye anlatma biçimleri ile öğrenme ise, ebeveynlerin dijital çağda radarında olması gereken konulardan.

Avustralyalı araştırmacılar, dijital oyunlar vasıtasıyla gerçekleşen öğrenme türleri üzerinde detaylı çalışmalar yapıyor. Oyun oynamak okuryazarlığa katkıda bulunuyor. Aynı zamanda gençlere oyunlar esnasında karşılarına çıkan yeni fikirleri sorgulatıyor. Yapılan araştırmalara göre gençlerin dijital kültür yoluyla geliştirdikleri bilgi ve beceriler, onları çağdaş toplumun etkin ve aktif katılımcıları olmak üzere yetiştiriyor.

Ne yazık ki birçok ebeveyn hala video oyunlarına korkulu gözlerle bakıyor. Okuryazarlığın kalem ve defter tutmakla bağlantılı olduğuna dair yaygın bir inanış var. Halbuki okuryazarlık öğrenimi her zaman bundan daha fazlası olmuştur; aslında dilin başkalarıyla birlikteyken nasıl kullanıldığıyla ilgilidir. Görsel ve müzikal sunumları nasıl yorumladığımızla ilgilidir. Artık her gün yeni oyunlar piyasaya sürülüyor ve çok sayıda dijital içerikle, farklı şekillerde etkileşim kurmaya başlıyoruz.

Peki, çocuklarımızın video oyunlarında biz ebeveynler nasıl aktif bir rol üstlenebiliriz?

İşe çocuklarınızla oynadıkları oyunlar hakkında konuşarak başlayın. Hangi türlerden hoşlandıklarını öğrenin. Bu türdeki oyunları araştırın. Oturun ve onlarla birlikte oynayın. Birlikte şehirler inşa edin. Araştırmalar, birlikte oyun oynayan ebeveyn ve çocukların arasındaki iletişimin arttığını ortaya koyuyor. Sanal dünyada paylaşılan deneyimler, gerçek dünyada bir araya gelmenin önünü açıyor.

Son yıllarda piyasaya sürülen muazzam kalitedeki oyunlar göz önüne alındığında, artık yetişkinler ve çocukların birlikte eğlenebilecekleri çok sayıda hikayeye ulaşmanın her zamankinden daha kolay olduğunu görüyoruz. Birlikte geçmiş zamanlara gidebilir, balık tutabilir, ideal evinizi tasarlayabilir ya da uzak bir galakside yepyeni bir dünya yaratabilirsiniz.

Çocuklarımızla dijital dünyalara yolculuk etmek için daha iyi bir zaman olamazdı.

Alexander Bacalja (PhD)

Kendini geliştirmek isteyen ebeveynlere aşağıdaki iki kitabı ısrarlar öneriyoruz. 

Yeni Çocukluk (Jordan Saphiro) - Dijital Bir Dünyada Başarılı Çocuklar Yetiştirmek

Dijital Zeka (Umut Kısa) - Dijital Yetkinlikler, Oyun Bağımlılığı ve Ebeveynler



Kapat