Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL

Çocuklarla Güç Mücadelesine Girmekten Kaçınmanın Yolları

Güç mücadelesi, çocuğun yapmayı reddettiği bir şeyi, ebeveynin ısrarla yaptırmak istemesi sürecinde yaşanan inatlaşmaya denir.
Devam eden bu “evet” “hayır” süreci bir irade savaşına dönüşebilir. Tartışma ne kadar uzarsa çocuğun rıza göstermesi de o kadar zorlaşıyor. Ebeveynlerin kontrolü yeniden ele alma ve tartışmayı sonlandırma için izleyebileceği bazı stratejiler mevcut.

Tartışmanın Kazananı Yoktur

Çocuklarla güç mücadelesine girmek birçok probleme neden olacaktır. Problemlerden biri, çocuğunuza bir şeyi yapması ya da yapmaması için ne kadar ısrar ederseniz, öfkenin şiddetini de o kadar arttırırsınız. Çocuğunuz da siz de sinirlenir ve üzülürsünüz. Tartışma sonucu ne olursa olsun kimse mutlu olmaz.
Çocuklar bir güç mücadelesine girdiğinde genellikle görevlerini yerine getirmeyi de aksatırlar. Örneğin, çocuğunuza odasını toplamasını söylediğinizde, o bunu reddedip sizinle inatlaştıkça odasını toplama görevini geciktirip zaman kazanmış olur. Bazen çocuklar sırf görevlerinden kaçmak için ebeveynlerinin damarına basıp onları bir tartışmaya sürüklerler.
Son olarak, genellikle ebeveynler bir tartışmaya girdiğinde amaç, kazanmaktır. Burada kazanmak, çocuğa istemediği bir şeyi yaptırmak anlamına gelir. Tartışmalarda ebeveyn, çocuğun karşısında irade zayıflığı gösterdikçe çocuğun gösterdiği direnç de sürekli artacaktır.
Çocuklar istemedikleri bir şeyi yapmaya zorlandıklarında genellikle davranışlarından ders çıkarmak yerine, ebeveynlerine duydukları öfkeye odaklanırlar.

Sonuçları Görmesini Sağlayın

Çocuğunuzun, davranışlarının doğal sonuçlarıyla yüzleşmesini sağlayın. Bazen en iyi seçenek kenara çekilip olayları doğal akışına bırakmak olabilir.
Örneğin 10 yaşındaki çocuğunuz dışarı çıkarken ceketini giymek istemiyorsa bunun için bir tartışmaya girmeye değmeyecektir. Eğer dışarıda felaket bir soğuk yoksa bırakın çocuğunuz istediği gibi çıksın. Bunun doğal sonucu zaten onun da istemediği gibi, üşümesi ya da soğuk algınlığı yaşaması olacaktır.

Çocukları Problem Çözmeye Odaklayın

Eğer kendinizi çocuğunuzla sürekli aynı tartışmaların içinde buluyorsanız, beraberce problemi çözmeyi deneyin. İki tarafı da memnun edecek bir çözüm bulup tartışmayı bitirmeye çalışın.
Çocuğuna her gün odasını temizlemesi için ısrar eden bir anne düşünün. Çocuk her gün odasını temizlemeyi saçma bulduğu için bunu yapmayı reddediyor ve bu yüzden her gün aynı tartışmayı yaşıyorlar. Bir araya gelip şöyle ortak bir karar alabilirler; odasının kapısını kapalı tutmak şartıyla çocuk hafta içleri odasını temizlemek zorunda olmaz ancak hafta sonları temizlik yapmak için de annesine söz verir. Böylece iki taraf için de uygun bir çözüm bulunmuş olur ve anne-çocuk arasındaki ilişki de zarar görmekten kurtulur.

Seçenek Sunun

Verdiği direktiflerin daha etkili olması için ebeveynlerin başvurabileceği bazı yöntemler mevcuttur. Örneğin; çocuğunuzdan istediğiniz şeyi açık bir şekilde ifade edin ve bunu yaparken sakin davranın.
Eğer mümkünse çocuğunuza seçebileceği alternatifler sunun. Mesela, çocuğunuz eve geldiğinde kıyafetlerini etrafta dağınık bir şekilde bırakıp televizyon izlemek istediğinde ona şöyle diyebilirsiniz: “Kıyafetlerini şimdi mi toplamak istersin yoksa reklam arasında mı?” Her iki durumda da görevini yerine getirmiş olacaktır. Ancak meydan okuyan bir çocuk için bir sonraki reklamı beklemek zafer kazanmak olacağından bunu elde etmeye çalışacaktır.

Negatif Bir Sonuç Sunun

Bazen negatif bir sonuç sunmak gerekli olabilir. Örneğin, çocuğunuz bir şey yapmak istemediğinde onunla uzun tartışmalara girmek yerine, sahip olduğu bir ayrıcalığı elinden almak çok daha etkili olabilir.
Bunun için çocuğunuzu birden fazla kez ikaz etmeyin, sadece eğer yapması gerekeni yapmazsa ödülünün elinden alınacağını söyleyin ve seçimi ona bırakın.

Çocuğunuzun Seçmesine İzin Verin

Küçük çocuklar için mola zamanı da bir ayrıcalığın alınması gibi etkili olabilir. Örneğin: “Şu anda mola zamanına uymazsan yarın bilgisayarla oynayamazsın” deyin ve seçimi ona bırakın.
Gerçekten elinden almayacağınız bir ayrıcalık için uyarıda bulunmayın. Örneğin eğer ödevini yapmazsan yarın dedeni ziyarete gidemezsin deyip, yine de dedesini ziyaret etmesine müsaade ederseniz bir daha ki uyarılarınız etkili olmayacaktır ve çocuğunuz söylediklerinize güvenmemesi gerektiğini öğrenecektir.

 

Kaynak: https://www.verywellfamily.com/how-to-avoid-power-struggles-with-children-1094751

 

Çocuklarınızla yaşadığınız iletişim çatışmalarında daha ileri bir okuma yapmak isterseniz Ebeveyn Boşluğu kitabına aşağıdaki kitap görseline tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 



Kapat