Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL

Çocukluktaki Duygusal İhmalin, Yetişkinlikteki Özgüvene Etkisi

“Ne düşünüyorsun?”

“Nasıl hissediyorsun?”

“Neye ihtiyacın var?”

“Neler söylemek istersin?”

Bir çocuk hayal edin. Ailesi çocukluk çağında ona bu soruları belki çok az soruyor, belki de hiç sormuyor. Belki ebeveynleri onu ihmal ediyor, çünkü ilgilenmeleri gereken beş çocukları daha var. Her çocuğu yedirmek, giydirmek ve fiziksel olarak korumak için o kadar çok uğraşıyorlar ki, onlarla duygusal olarak yeterince ilgilenemiyorlar. Belki ailelerinde bakıma muhtaç bir akraba var ve çocuklarıyla ilgilenecek fırsatları yok. Belki de sadece benciller ve kendilerinin düşüncelerini ve hislerini çocuklarınınkilerden daha fazla umursuyorlar.

Çocukluk dönemi duygusal ihmalinin gerekçesi, ihmalin çocuğa neler hissettirdiğini değiştirmez. Sebep her ne olursa olsun, ihmalin çocuk üzerindeki etkisi aynıdır. Ebeveynleri çocuğun duygularını ifade etmesini sağlayacak soruları sormadığında, çocuk hayati bir mesajdan mahrum kalır. Duygularının önemli olduğunu öğrenemez.

Çocukluk dönemini, yaşamın “programlama aşaması” olarak düşünün. Ebeveynlerimizin çocukluk dönemimizde bize nasıl davrandığı, yaşamımız boyunca kendimize nasıl davranacağımız konusundaki bütün programımızı belirler. Ebeveynlerimiz çocukken bize bu soruları sormazlarsa, yetişkin olduğumuzda doğal olarak kendimize bu soruları sormayız. Bu soruların sorulmadığı çocuk; kendi duygularına, düşüncelerine ve gereksinimlerine önem vermeyen ve onları paylaşmayı sevmeyen bir yetişkin haline gelecektir. Kendisiyle uyumsuz olacaktır. Bir şeyler istemekte, duygularını ifade etmekte ve hatta kendi ihtiyaçlarını bilmekte zorlanacaktır.

Çocuk, çocuklukta duygusal ihmalin görünmez mesajını alarak büyüyecektir: Duyguların önemli değil, onları ifade etme. Bu mesaj, yetişkinlik çağında kendine yeten, özgüven sahibi bir birey olmanın önüne geçecektir. Özgüven sahibi bir yetişkin olmak için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Ne hissettiğinizi ve neye ihtiyacınız olduğunu bilin.
  • Hissettiklerinize ve ihtiyaç duyduklarınıza inanın.
  • Duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı diğer kişinin duyabileceği şekilde nasıl ifade edeceğinizi bilin.

Duygusal olarak ihmal edilen çocuk, çocukluk çağı ayarlarında yaşamaya devam eder. Girişken davranamaz. Eğer kendisi için ayağa kalmakta zorluk çekiyorsa, bir karar vermesi gerekecektir. Hayata bakışını ve kendisini ne kadar önemsediğini değiştirmek zorunda kalacaktır.

Eğer bu senaryo tanıdık geliyorsa, size iyi haberlerim var. Bu durumu tersine çevirmek tamamen mümkün. Neyin yanlış olduğunu anladığınızda, kendinizi nasıl gördüğünüzü değişebilir, iddialı ve girişken olmakla ilgili becerileri öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Çocuklukta duygusal ihmalin sizi ne şekilde etkileyebileceğiyle ilgili daha fazla bilgi almak ve nasıl iyileşebileceğinizi öğrenmek için Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi ve Çocuklukta İhmalin İzi: Çözümler adlı kitaplardan yardım alabilirsiniz.

 

Dr. Jonice Webb, Psikoterapist

 

 

Kaynak: https://drjonicewebb.com/childhood-emotional-neglect-and-assertiveness-dont-mix/



Kapat