Covid-19 ve Okula Dönüş: Ebeveynler Kaygılı
Geleneksel olarak Eylül ayı aileler için heyecanlı bir zamandır. Yeni kalemler, defterler, sırt çantaları ve çok daha fazlası çocuklar için okula dönüş zamanını simgeler. Ancak bu yıl durum ne yazık ki böyle değil. Aksine, neredeyse her ebeveynin aklında aynı soru var: “Okullar açıldığı takdirde çocuğumu okula göndermeli miyim?”.
Yaklaşık 5 aydır koronavirüs korkusuyla yaşıyoruz. Yeni normalimiz de başladı ve çocuğumuz eski hayatlarımızdan bazı alışkanlıklarımızla kendimizi mutlu etmeye çalışıyoruz. Bazılarımız ise evden ayrılma, tatil yapma ve sosyalleşmeden hala kaçınıyor.
Okulların açılıp açılmayacağının belirsizliğini koruduğu bu dönemde pek çok ebeveyn haklı olarak endişelerini dile getiriyor. Üstelik yapılan planların ve verilen kararların da her an hızla değişebileceğinin farkındayız. Bizi yıpratan bir diğer gerçek de bu belirsizlik olsa gerek.
Bu yazıda ebeveynlerin ortak sorularını ve kaygılarını okuyabilirsiniz ve umarım bu okuma yalnız olmadığınızı görmenize yardımcı olur. Unutmayın ki sorularımızda veya kaygılarımızda doğru ya da yanlış yok. Hepimiz hiç bilmediğimiz bir durumu tecrübe ediyoruz ve yapabileceğimiz en güzel şey birlik olup yardımlaşmak.
Kaygı: Çocuğum Geride Kalacak
“Lise öğrencisi bir çocuğun annesi olarak bir başka uzaktan eğitim yılının onun üzerinde ne gibi sonuçlar doğuracağı konusunda endişeliyim. Ufukta üniversite sınavı var ve bu süreçte sınava olması gerektiği gibi hazırlanabileceğinden emin değilim”.
Neyse ki ya da ne yazık ki hepimizin çocukları aslında aynı gemide. Pandemi sonrası becerilerin öğretilmesi ve geliştirilmesi zaman alacağından çocuklarımızın eski standartlarına çok çabuk ulaşabileceklerine inanmıyorum. Kaybedilen zamana uyum sağlamak için sistemin ve beklentilerin köklü değişimlere uğraması gerekecek.
Ebeveynler olarak her birimiz çocuğumuzun diğerlerinin gerisinde kalmasından korkuyoruz, ancak gerçekte çocuklarımız hep birlikte geride.
Kaygı: Çocuğum Sosyal ve Duygusal Olarak Acı Çekecek
“Tüm toplumsal sonuçlar ve bu sonuçların çocuklarım üzerindeki etkileri hakkında endişelerim var”.
Şu anda dünyanın her yerinde çocuklar, gençler ve yetişkinler kendilerini yalnız hissediyorlar. Sosyalleşmek için kurduğumuz küçük karantina dostluk çemberleri akıl sağlığımızı korumamıza yardımcı oluyor. Yine de hiç alışkın olmadığımız bir yaz mevsimi yaşıyoruz ve büyük bir çoğunluğumuz bu yüzden mutsuz hissediyor.
Bir kez daha, burada da doğru veya yanlış cevap yok. Çocuklarımızı okula gönderemezsek yine akranlarından uzak kalacaklar. Dikkate alınması gereken husus, her çocuğun sosyal ihtiyaçlarının farklı olmasıdır. Bazıları arkadaşlarıyla bisiklete binmekten mutlu olur, diğerleri sürekli arkadaşlarıyla birlikte olmayı ister. Çocuğunuzun sosyal etkileşim ihtiyaçlarını düşünün ve buna uygun planlar yapmaya çalışın.
Kaygı: Çocuğum ya da Ben Hasta Olacağız
“Bir öğretmen olarak, okullarımızın gerekli hijyen kurallarını uygulayamayacağından korkuyorum. Hastalanmaktan ve virüsü aileme getirmekten korkuyorum”.
Bu büyük bir korku. Her akşam gördüğümüz istatistikler de bu korkuyu destekler nitelikte. Her gün insanların hasta olduğunu ve öldüğünü görmek endişe verici.
Bu korku son derece haklı. Bununla birlikte sansasyonel bilgilerden uzak kalmak ve doğru bilgileri öğrenmek büyük önem taşıyor. Endişelerinizin ve kaygılarınızın düşüncelerinizi karanlık yerlere götürmesine engel olmanız size yardımcı olacaktır.
Kaygı: Çocuğumu Okula Gönderirsem Aşırı Kaygı Duyacak
“Çocuğumun okulun yeni halini gördüğünde endişeleneceğinden korkuyorum. Bir virüs olduğunu ve insanları güvende tutmamız gerektiğini biliyor, ancak okulun ne kadar değiştiğini görmek bu virüsü onun için daha gerçek ve daha korkutucu hale getirecek”.
Çocuklarımız dirençlidir. Bir hafta içinde yeni durumlara alışabilirler. Çocuklarımızın Mart’tan Haziran’a kadar uzaktan eğitime ne kadar çabuk alıştıklarını bir düşünün. Biz yetişkinler evden çalışma düzenine çok daha zor uyum sağladık.
Çocuğunuzun sorularını yanıtlayın, yanlış bilgileri ayıklamasına yardımcı olun ve onu güvende tutacağınıza dair güvence verin.
Kaygı: Yanlış Karar Veriyorum
“Korkum yanlış karar vermek ve çocuğuma fiziksel ya da duygusal olarak zarar vermek”.
Çocuğunuzu okula gönderirseniz ona fiziksel olarak zarar verme riskiniz vardır. Uzaktan öğrenimi seçerseniz, çocuğunuzu yok yere izole ettiğinizden endişelenirsiniz. Bu bir ebeveyn için “kaybet-kaybet” durumudur.
Ancak dönem içerisinde siz de kararlarınızı değiştirebilirsiniz. Örneğin okula gitmenin çocuğunuz için zararlı olduğunu düşünürseniz, sanal öğrenme modeline geçebilirsiniz. Kararınız nihai olmak zorunda değil ve fikriniz değiştiğinde seçiminizde de değişiklik yapabilirsiniz.