Dış Düzen, İç Huzur
Kitlesel tüketim ve ikna edici pazarlama dünyasında evinizi istemediğiniz, ihtiyaç duymadığınız veya sevmediğiniz şeylerle doldurmak her zamankinden daha kolay. Siz farkına varmadan, eşyalarınız dolaplardan dökülüyor, yere yığınlar halinde yığılıyor ve gardıroplarınızdan fırlıyor. Sonuç? Kendinizi stresli, kontrolden çıkmış ve dağınıklıkla boğulmuş hissedersiniz.
Peki neyi saklayıp neyi atacağınıza nasıl karar verebilirsiniz? Ve evinizin düzenli kalmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Cevap, mutluluk ve alışkanlıklar uzmanı Gretchen Rubin'de. Sadeliğin Huzuru ile, dağınıklıktan arınmış bir ev sahibi olmanın sağlığınız için neden bu kadar önemli olduğunu keşfedecek ve minimum çabayla, kişisel çevrenizi iç huzurunuza uygun tutmak için basit püf noktaları, ipuçları ve alışkanlıklar öğreneceksiniz.
1: Sahip olduğumuz ürünleri kontrol altına almak, durumumuzu değerlendirmemize ve hayatımızın geri kalanını düşünmemize yardımcı olur.
Çoğumuz düzenli bir ev veya çalışma alanı sağlamak için mücadele ediyoruz. Etraf biraz dağınıksa, bunun önemsiz bir şey olduğu kendimize söyleriz. Ne yazık ki, gerçekte, dış çevrenizin düzenliliği iç huzurunuz üzerinde düşündüğünüzden daha büyük bir etkiye sahip olabilir. Başka bir deyişle, taşan masa çekmeceleriniz ve karışık gardırobunuz önemsiz bir konu değil. Mutluluğunuzun önüne geçiyorlar.
Daha da önemlisi, eşyalarımızı temizlemek ve sahip olduklarımızı kontrol altına almak bize yaşamın diğer alanlarında da bir kontrol hissi verebilir.
2: Mazeret üretmeyi bırakın ve neyi saklayacağınız ve neyi atacağınız konusunda mantıklı, bilinçli kararlar alın.
Dağınıklığımızı dizginlemek genellikle devasa bir girişimdir. Neyi saklayıp neyi atacağına dair zor seçimler gerektiren bir görevdir.
Dahası, temizleme, saklama ve atma sürecinde, belirli eşyaların bu kadar uzun süre elimizde tutmamıza neden olan arzulu düşünce ve mazeretlerle de yüzleşmeliyiz.
Eşyalarınız hakkında bu tür kararlar vermek yorucu bir iştir. Ama neyse ki, dağınıklığı temizlemek söz konusu olduğunda, bazı fikirler süreci kolaylaştırır.
İlk olarak, uygun şekilde dinlendiğinizde, telaşsız olduğunuzda ve aç hissetmediğinizde temizlemeye başladığınızdan emin olun. İkinci olarak, bir arkadaşınızın eşyalarınızı sizinle birlikte kontrol etmesini ve kararlar vermede size yardımcı olmasını sağlamanın da yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Son olarak, her bir eşyayı saklamayı veya atmayı düşünürken kendinize şu üç soruyu sorun:
Bu ihtiyacım olan bir şey mi?
Bu sevdiğim bir şey mi?
Bu benim kullandığım bir şey mi?
Üçünün de cevabı hayır ise, çözüm açıktır - atın.
3: Düzenli ve dağınık olmayan bir evi sürdürmek için basit, etkili alışkanlıklar edinin.
Evinizin dağınıklık problemini başarılı bir şekilde çözdükten ve düzenli hale getirdikten sonra, şunu düşünüyor olabilirsiniz, her şeyi nasıl böyle tutacağım?
Her şeyi düzenli tutmaya yardımcı olacak bazı basit alışkanlıklar edinirseniz, bir ömür boyu sürecek bir dış düzen ve iç huzur bekleyebilirsiniz. Alışkanlıkların en güzel yanı, bir süre sonra otomatik hale gelmeleridir. Başka bir deyişle, çok fazla düşünmeden bile düzeni koruyacaksınız.
Sadeleşme, düzen kurma ve huzur bulma konularında daha ileri bir okuma için Sadeliğin Huzuru kitabını okuyabilirsiniz.