Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL

Etkili Karar Vermenin 3 Unsuru

Thomas Nelson Publishers'ta CEO iken, yılda bir kez düzenlenen bir ticaret fuarına katılmak için yarım milyon dolar harcadık. Birkaç yıl boyunca, kaynaklarımızın en iyi şekilde kullanılıp kullanılmadığını sormadan bu etkinliğe yatırım yaptık. Herkes bunun önemli bir harcama olduğunu varsaydı. Sonuçta tüm rakiplerimiz orada olduğu için bizim de orada bulunmamız gerektiğini düşündük. Sonra varsayımımızın gerçeklere dayanamayacağını anladım. Hızlı bir araştırmanın ardından, rakamlar, etkisiz bir pazarlama hamlesi için yüz binlerce doları yaktığımızı ortaya çıkardı.

Karar verme, liderliğin en zor kısmı olabilir. İşletmenin ve çalışanlarınızın geçim kaynaklarını etkileyen önemli seçimlerden siz sorumlusunuz. Çoğu zaman, her ikilem birbiriyle çelişen bilgilerle doludur.

Tanıdık geliyor mu? Sizde bu kararsızlık hali içindeyseniz karar verirken kendinize güvenmek için bir formül isteyebilirsiniz. Yukarıda paylaştığım gibi acı veren hikayeler sayesinde, daha iyi kararlar vermekle ilgili bir (veya üç) şey öğrendim.

Öğrendiklerimi, büyük bir kararın bu üç temel unsuruna indirgedim.

1: Bilgi

Gerçekleri öğrenin. Ticaret fuarı için gerçekleri gözden geçirdiğimde, bir satıcı olarak harcadığımızın %20'si ile kendi etkinliğimize ev sahipliği yapabileceğimizi öğrendim. Maliyetin çok altında, en iyi müşterilerimize ve en iyi yazarlarımıza kendi alanımızda bize katılmaları için ödeme yaptık. Sonuçta bu yatırım yüz kat daha etkili oldu.

Bazen gerçeklere ulaşmak zordur, ancak kesinlikle gereklidir. Duymak istemediğiniz bir hikaye anlattıklarında bile. Gerçek bilgilere ulaşmadan iyi kararlar alabilmeniz mümkün değil.

Gerçekleri göz önünde bulundururken, veri sınırlamalarına ve onay ön yargılarına karşı dikkatli olun. Sizin işiniz, ilgili gerçekleri ilgisiz olanlardan ayırmaktır.

2: Danışman

Tavsiye al. Her şeyde iyi değilsin. Bu gerçekle yüzleşin ve dış sesleri karar verme sürecinize davet edin.

Liderler, küstahlık ve kendilerinden son derece emin, sarılmaz kararları yüzünden her zaman raydan çıkar. Bulunduğunuz yapıda ne kadar yükselirseniz, sahadaki temel perspektiflerden kopma riskiniz de o kadar artar. Diğer bölümlerdeki güvenilir uzmanlardan öneriler isteyerek bu sorunu giderin. Nihayetinde onların fikirlerini uygulayamayabilirsiniz, ancak kararınız için daha iyi bilgilendirileceksiniz. Bu aynı zamanda hangi yöne giderseniz gidin takım uyumu olasılığını artırır.

İyi bir tavsiyenin bir başka yolu da dışarıdan bir uzmana danışmaktır. Bazı liderler, dışarıdan danışman desteği türünden girdilere para harcama konusunda isteksizdir. Ancak bunu şu şekilde düşünün: Dışarıdan bir danışmana ödeme yapmak, sorunu çözmek için zamanınızı kullanmaktan daha ucuzdur. Kötü bir karardan daha pahalı bir şey yoktur.

3: Sezgi

İçgüdülerinize güvenin. Başkalarından gelen veriler ve girdiler, kararınız konusunda sizi %100 kesinliğe ulaştırmaz. İçinize bakmalı ve kendinize neyin doğru olduğunu sormalısınız.

Organizasyonunuzda yükselirken, verilerin sınırlarını ve perspektiflerdeki ön yargıları fark edeceksiniz. Her terfi ile karar verme daha gri hale gelir. Karmaşık problemler için içgüdülerinizden yararlanmanız gerekir.

Bir sonraki karar alma sürecinizde, bu çerçeveyi takip edin. Kendinize şu soruyu sorun:
- Doğru verilere sahip miyim?

- Güvenilir uzmanlardan tavsiye aldım mı?
- Sezgilerim ne diyor? 
Bu cevaplara ulaştığınızda, kararınızı güvenle ifade edebilirsiniz.

Sağlıklı karar verme, hayat kontrolü, yaşam planı v.b. alanlarda daha ileri bir okuma yapmak için Sola Unitas Yayınları tarafından yayınlanan Keşkesiz kitabını okuyabilirsiniz.



Kaynak: https://michaelhyatt.com/3-elements-of-effective-decision-making/

 

 



Kapat