İstismar Döngüsü Nedir ve Size "Bir yerden" Tanıdık Geliyor mu?
Lenore E. Walker, aile içi şiddete maruz kalmış 1.500 kadınla röportaj yaptı ve "istismar döngüsü" olarak adlandırılan benzer bir istismar modeli olduğunu gördü.
İstismar döngüsü, 1979'da Lenore E.Walker tarafından istismar edici bir ilişkideki davranış kalıplarını açıklamak için geliştirilen bir sosyal döngü teorisidir. Bu ifade aynı zamanda daha genel olarak, aşağılanma eğiliminde olan kötü çocuk yetiştirme uygulamalarında olduğu gibi, istismar edici ve işlevsiz ilişkileri sürdüren herhangi bir koşul kümesini tanımlamak için kullanılır.
Aşamalar
Döngü genellikle aşağıdaki sırayla gider ve genellikle taraflardan birinin ilişkiyi tamamen terk etmesi veya bir şekilde müdahale ile çatışma durdurulana kadar tekrar eder. Döngü, taciz içeren bir ilişkide yüzlerce kez meydana gelebilir, toplam döngü birkaç saatten bir yıla veya daha fazlasına kadar sürer.
1: Gerilim oluşturma
Stres, çocuklarla ilgili anlaşmazlıklar, evlilik sorunları, yanlış anlamalar veya diğer aile çatışmaları gibi günlük yaşamın baskılarından kaynaklanır. Ayrıca hastalık, yasal veya mali sorunlar, işsizlik veya sel, savaş gibi felaket olaylarının sonucu olarak da oluşur. Bu süre zarfında, istismarcı görmezden gelinmiş, tehdit edilmiş, sinirlenmiş veya haksızlığa uğramış hisseder.
2: Şiddet
Bu aşamada, istismarcı, kurbanına hükmetmeye çalışır. Sözlü taciz ve psikolojik tacizi içerebilen şiddet ve istismar patlamaları meydana gelir .
3: Uzlaşma / Balayı
Fail, pişmanlık, suçluluk duyguları hissetmeye, partnerinin kendisini terk edeceğinden veya polisi arayacağından korkmaya başlayabilir. Mağdur acı, korku, aşağılanma, saygısızlık, kafa karışıklığı hisseder ve yanlışlıkla kendini sorumlu hissedebilir.
Sevgi, özür dileme ya da alternatif olarak olayı görmezden gelme ile karakterize edilen bu aşama, bir daha asla olmayacağına ya da istismarcının değişmek için elinden geleni yapacağına dair güvence vererek, aşırı derecede pişmanlık ve üzüntü hissedebilir veya hissettiğini iddia edebilir.
4: Sakinlik
Bu aşamada (genellikle balayı / uzlaşma aşamasının bir unsuru olarak kabul edilir), ilişki nispeten sakin ve huzurludur. Bu süre zarfında istismarcı profesyonel destek almayı, af dilemeyi ve normal bir atmosfer yaratmayı kabul edebilir. Zamanla, istismarcının özür dilemesi ve affetme talepleri daha az samimi hale gelir ve genellikle ayrılmayı veya müdahaleyi engellediği belirtilir.
İstismar döngüsüne maruz kaldığını hissedenlere Kontrolcü Eşleri Olan Kadınlar'ı şiddetle öneririz. Aşağıdaki kitap görseline tıklayarak ilgili kitaba ulaşabilirsiniz.