Kapıları Açmak, Çözümleri Bulmak ve Değişimin Kıvılcımını Ateşlemek İçin Soruların Gücünden Yararlan
Frank Sesno, “Daha Fazla Soru Sor” adlı kitabının açılış cümlesinde, “Akıllıca sorular, daha akıllı insanları yaratır” diyor. Eski bir CNN gazetecisi ve şu anda George Washington Üniversitesi'nde Medya ve Halkla İlişkiler Okulu direktörü olan Sesno, ünlüleri ve ünlü olmayanları sorgulamak üzerine bir kariyer yaptı.
“Daha Fazla Soru Sor”, korkularımıza meydan okumamız ve sorunların üstesinden gelmemiz için bizi teşvik ediyor. Özünde, kitabın merkezini oluşturan fikir oldukça basit: Gerçek ve akıllıca sorular, akıllıca cevapları yaratır. Günlük etkileşimlerimiz söz konusu olduğunda, bu fikir tamamen doğru. Francis Bacon’ın da dediği gibi, “Bilginin kendisi güçtür”.
Sesno’nun başucu kitabı, soru sorma yoluyla bilgi toplamanın etkili olup olmayacağına dair kişisel merakından ortaya çıkmıştır: “Peki ya çözümleri aramaya karar verirsek ve dünyayı değiştirebilecek gerçekten yaratıcı sorular sormaya başlarsak?”.
“Teknoloji, sonsuz ufukları doğurdu, ancak aynı zamanda hızlı bir cevabın daha derin bir soruşturmayı gereksiz kıldığı hızlı bir arama motoru kültürü yarattı. Sosyal medya tarafından oluşturulan kutuplaşma, medeni diyalogların yok olmasına neden oldu”.
Fakat biz, bir akıl yürütme çağında yaşıyoruz. Bedeli ne olursa olsun, haklı olmak istiyoruz. Giderek kutuplaşan siyah beyaz bir dünyada karmaşıklık korkunçtur. Rahatsız edici görüşlerle yüzleşmek istemeyiz. Bu dünyada bilgi değil, haklı olmak güçtür.
Sesno, “Daha Fazla Soru Sor” adlı kitabında “Daha fazla bilgi isteyin” diyor, “Daha fazla soru sormak, neyi, nasıl sorduğumuzu düşünmek için yararlı bir yol olabilir”.
Kitabın sonunda, bir örnekleme sunuluyor. Kitabın güçlü yönlerinden biri, okuyucuların soru sorarken kendi zayıf yönlerini belirleyebilmelerini ve retorik bir beceri seti için hangi stratejiye ihtiyaç duyduklarını seçebilmelerini sağlayan tekniklerin sunulmasıdır.