Kararsızlığı Kucaklamak
"Bebeğimle daha çok zaman geçirmek, onunla daha çok ilgilenmek istiyorum ama aynı zamanda yalnız kalmaya da ihtiyacım var."
"Çocuklarım beni çok mutlu ediyor ama aynı zamanda beni delirtiyorlar!"
Terapi için bana gelen pek çok kadın kendi kararsızlıkları yüzünden eziyet çekiyor. Kurdukları bu gibi cümlelere, çeşitli derecelerde hayal kırıklığı, kafa karışıklığı ve hatta acı eşlik ediyor.
Bazen "aklımı kaybediyorum" diye yakınırlar. Ama gerçekte akıllarını buldular. Varlığından haberdar olmadıkları ve keşfetmeyi planlamadıkları çatlakların ve köşelerin farkına varıyorlar. Aynı şey kalpleri için de geçerlidir. Anneliğin bizi nasıl dönüştürdüğünün özü budur. Çoğu kadın için bu, daha önce bildiğimizden daha dolu, daha karmaşık bir dizi deneyime bir giriş anlamına geliyor.
Sorun şu ki, insan zihni kararsızlıkla başa çıkmak için yeterince donanımlı değil. Belirsizlikten nefret eder ve görünüşte 'karşıt' iki düşünce veya duygu aynı anda var olduğunda ortaya çıkan uyumsuzluktan olumsuz bir şekilde etkilenir.
Bu kararsız durumlar kaçınılmaz olmadığı gibi, aynı zamanda sorunlu da değildir. Sorun, kararsızlığa tahammülsüzlüğümüzden kaynaklanıyor.
“Bebeğimi seviyorum ama beni yoruyor”
Birden fazla duygu içeren cümlelerimiz "ama" ile birbirine bağladığımızda kendimizi zor durumda bırakıyoruz. Farkında olmadan, zihin dünyamızda kendimize şu mesajı veriyoruz: "Bu iki şey asla bir arada gitmez, peki hangisini seçmeliyim?"
Aslında yapmamız gereken şey 'çelişki'yi kucaklamak. Kendimizi mutlaka bir şeyleri seçme zorunluluğa itmemek. Bunu yapmanın en güçlü yollarından biri, dilde basit bir değişiklik yapmaktır. Buna "ve, ama değil" değişikliği deniyor. "Ama" kelimesi yerine "ve" kelimesini kullandığımızda, tüm duygulara yer açıyoruz. Sevgi ve nefret arasında rekabet yoktur, yorgunluk ve yenilenme arasında gerilim yoktur.
Modern dünyada annelik, zorlu geçen ebeveynlik, karasızlık gibi konularda daha ileri bir okuma yapmak için yukarıdaki yazının yazarı Dr. Molly Milwood'un Sola Unitas Yayınları tarafından yayınlnan Annelik, Evlilik ve Modern Kadın Bilmecesi kitabını okuyabilirsiniz.
Kaynak: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/have-and-hold/201903/embracing-ambivalence