Kendinize de Başkalarına Davrandığınız Gibi Davranın
“Derdin ne?”
“Aptal gibi davranıyorsun!”
“Bu kadar saçma bir hatayı nasıl yaparsın?”
Bu sözler size büyük ve çirkin bir kavganın içinde kalmışsınız gibi hissettirebilir. Aslında bunlar birçok insanın gün içinde düzenli olarak kendilerine söyledikleri sözlerdir. Üstelik bu insanların birçoğu asla eşlerine ya da başkalarına zarar verecek bu tip sözler söylemezler. Bu kişiler başkalarına karşı şefkat duyan, düşünceli kişilerdir. Sorun, kendilerine aynı şekilde şefkat duymamalarıdır.
Bir insan neden kendisine böyle davranır? Bu davranışın kökenini, çocukluk çağı duygusal ihmalinde buldum. Ebeveynlerimiz bize çocukluk çağımızda bazı konuları öğretmediğinde, yetişkinlik hayatımızda kendi kendimize ebeveynlik yapmak durumunda kalırız. Öğretilmeyen konuların bazıları şunlardır:
1) Bir hatanın onaylanması
2) Bir hatadan ders almayı öğrenmek
3) Kendimizi affetmek ve geride bırakmak
Bizi sorumlu tutan dengeli ve bağışlayıcı bir ebeveynin yokluğunda, kendi iç ebeveynimiz oluruz. Ve kendi kendimizin ebeveyni olduğumuzda, aşırı derecede sertizdir.
Kendimize yönelttiğimiz bu gibi saldırılar alışkanlık haline gelebilir. Kendinize de başkalarına davrandığınız gibi saygılı davranmadığınız zaman kendinize güveninizi ve saygınızı yavaş yavaş yitirirsiniz. Bu, size sürekli zarar veren biriyle yaşamakla aynı şeydir.
Duygusal olarak ihmal edilmiş ve kendinizi bu şekilde bulduysanız iyi haberlerim var; iyileşebilirsiniz. Ters altın kural şu şekildedir: Sevdiğiniz ve umursadığınız birine söylemeyeceğiniz sözleri asla kendinize de söylemeyin.
Dikkat etmeye başlayın ve kendinize otomatik olarak yönelttiğiniz darbeleri tespit edin. Bu yıkıcı yorumlara meydan okumak için bilinçli bir şekilde çaba sarf edin ve kendinize daha verimli yorumlar yapmak için izin verin. Tek başınıza altından kalkamadığınız bir durumda olduğunuza inanıyorsanız, lütfen bir terapiste danışmaktan çekinmeyin.
Çocuklukta duygusal ihmal ile ilgili daha fazla bilgi almak ve nasıl iyileşebileceğinizi öğrenmek için Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi ve Çocuklukta İhmalin İzi: Çözümler adlı kitaplardan yardım alabilirsiniz.
Dr. Jonice Webb, Psikoterapist
Çeviren: Pınar Göker