Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL

Liderler Değişim Zamanlarında Öz Yönetim Yöntemlerini Nasıl Geliştirebilir?

Dünya değişiyor ve birçok şirket işbirliğine, ortak zekaya ve daha fazla bireysel özerkliğe odaklanan yeni yönetim teknikleri uyguluyor. Şirketler bu değişimleri sadece devam eden geçişlere daha hızlı ayak uydurmak için değil, aynı zamanda daha iyi ve daha tatmin edici bir çalışma ortamı oluşturmak için de yapıyorlar.

Bununla birlikte, bu tür değişiklikler yaratmak çok çaba gerektirir: yeni süreçler, yeni çalışma biçimleri, yeni yapılar ve ayrıca her çalışandan beklenen daha yüksek derecede öz yönetim.

Liderlerin mücadelesi, tüm bu değişikliklerin kaos ve panikten ziyade heyecan yaratacak şekilde gerçekleşmesini sağlamak.

Tüm bunların gerçekleşmesi için sadece değişim ilkeleri ve mükemmel iletişim becerilerine sahip olmaktan ziyade, aynı zamanda yüksek düzeyde öz motivasyona, büyük bir azme ve kişisel amaçlara sahip olan liderlere gerek duyuluyor.

Liderlerin, kendileri için çok iyi bir öz yönetime sahip olmaları gerekir. Kararlılıkları ve odakları tüm sistemi dengeleyecek ve diğerleri için olumlu bir örnek oluşturacaktır.

Liderlerin öz yönetimlerini geliştirebilecekleri yollardan biri de profesyonel koçluk hizmeti almaktır. Profesyonel koçlar, liderlerin zorluklar karşısında geri adım atmalarını engeller ve değişim yaratma sürecinde onlara rehberlik ederler. Süreç boyunca liderler, değişim zamanlarında güvenle ilerlemek için nasıl hareket edecekleri konusunda yeni olumlu alışkanlıklar ve stratejiler geliştirebilirler.

Kendi öz yönetimini geliştirmek isteyen ya da değişim zamanlarında öz yönetim konusunda koçluk almak isteyen herkes, aşağıdaki altı alana odaklanmalıdır.

1) Duyguları Yönetmek

Değişim ve belirsizlik genellikle korku veya öfke gibi duyguları tetikler. Liderler kendi duygularını anladıklarında ve tepkilerini yönetebildiklerinde, başkaları tarafından daha güvenilir hale gelirler. Duygusal zekası yüksek olan liderlerin iletişimlerine empati hakim olur ve onları izleyenlerle daha iyi bağlantı kurarlar.

Bu alanda çalışmak için ipucu: Duygusal olarak yüklü olan durumlarda nasıl hareket edebilir ve tepki vermek yerine kendinizi gözlemlemeye başlayabilirsiniz?

2) Kendi Hedeflerini Belirlemek

Bazı liderler değişim zamanlarında hiçbir hedef belirlemez, çünkü geleceğin nasıl şekilleneceğini görmek isterler. Fakat Zig Ziglar’ın dediği gibi: “Hiçbir şeyi hedeflerseniz, her seferinde hiçliğe varacaksınız”.

Gelecek belirsiz olsa bile, liderlerin kendi hedeflerini belirlemeye devam etmeleri gerekir. Hedefler kişisel güveni, netliği ve odaklanmayı arttırır. Liderlerin karar vermesi gereken durumlarda yön sağlarlar.

Bu alanda çalışmak için ipucu: İşlerin nasıl gelişeceğini bilmeseniz bile, üç, altı veya on iki ayda ideal sonuç ne olur?

3) İlerleme Yolunu Değerlendirmek ve Planlamak

Değişikliklerle dolu bir dünyada, ayrıntılı planlardan ve Gantt çizelgelerinden uzaklaşma eğilimindeyiz. Ancak, bugünden geleceğe nasıl ulaşılacağına dair beş ila sekiz kronolojik adımdan oluşan yüksek düzeyli bir plana sahip olmak şarttır. Böyle bir plan karmaşıklığı azaltır, farklı şeyler yapmaya izin verir ve liderleri en iyi şekilde karar vermeye zorlar.

Bu alanda çalışmak için ipucu: Belirli bir değişikliği nasıl yönlendirmek istediğinize dair bir plan yapın: basit, birkaç adım, kronolojik. Planınız, stratejinizdir, olası eylemlerin alışveriş listesi değildir.

4) Kendini Sorumlu Tutmak

Büyük liderler ve yöneticiler olumlu bir örnek yaratır: Kendileri için yüksek standartlar oluşturarak diğerleri için yüksek standartlara sahiptirler.

Kendini sorumlu tutan liderler, zor şeyler yapma motivasyonu ve cesareti bulmanın yaratıcı yollarını bulur. Kendilerine ve başkalarına vaatlerini yerine getirirler.

Bu alanda çalışmak için ipucu: Hiç kimse sizi kontrol etmese bile, vaatlerde bulunmak için kendinizi nasıl sorumlu tutabilirsiniz?

5) Sürekli İlerlemeyi Korumak

Bir değişiklik yaratmak depar değil, maratondur. “Sinirlerin bozulması” kolay olabilir ve hızla sonuç aldığınızı görmüyorsanız düzensiz hareketler yapmaya başlayabilirsiniz. Kısa yollar gerçek ilerlemeyi baltalayabilir ve zaman ve kaynakları boşa harcayabilir.

Bu alanda çalışmak için ipucu: Hemen sonuç görmeseniz bile, doğru yönde hareket ettiğinizi nasıl doğrulayabilirsiniz?

6) Gerçekliğe Uymak

Gerçek nedir, önyargı nedir, arzulamak nedir ve verilerin yanlış yorumlanması nedir? Liderler etraflarındaki dünyayı nesnel olarak algılıyorlar mı?

Mevcut dünyada yeni teknolojilere ve yeni çalışma yöntemlerine (uzaktan çalışmak, esnek çalışma saatleri, kendi kendini yöneten ekipler, sanal ekipler vb.) hızla adapte olmamız gerekir. Bu, pratik olarak her gün alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerektiği anlamına geliyor. Yeni şeyler yapmanın yeni yollarını öğrenmemiz gerekir. Liderler kendi davranışlarını nesnel olarak algılayıp, yeni dünyaya nasıl uyarlayabileceklerini biliyorlar mı?

Bu alanda çalışmak için ipucu: Büyük hedeflerinizi gözden kaçırmadan nasıl esnek kalabilir ve uyum sağlayabilirsiniz?

Bu altı alana odaklanmak, liderlerin daha sakin bir şekilde değişim yoluyla başa çıkma ve ilerleme kapasitelerini artıracaktır.

Lenka Grackova, ACC

 

Liderlik, koçluk, mentorluk alanları üzerinde daha ileri bir okuma yapmak istiyorsanız Dr. Umut Kısa'nın Sola Unitas Yayınları tarafından yayınlanan Kendini İşten Fethet kitabını okumanızı öneririz.

 

Kaynak: https://coachfederation.org/blog/self-management-during-change



Kapat