Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL

Siz Kimin Hayatını Yaşıyorsunuz?

Size teyzenizin hayatını, annenizin, babanızın, dedenizin hayatını, büyük büyükbabanızın ve annenizin hayatlarını, kuzenlerinizin, amcanızın ve büyük ihtimalle bilmediğiniz daha fazla kişinin hayatlarını yaşadığını söylesek ne düşünürdünüz?

Aile büyüklerinizin yarattıkları, başa çıkmaya çalıştıkları, hayatta kaldıkları ve kendi deneyimleri ile ürettikleri hikayeler, atalarından aldıkları mesajlar artık sizin de bir parçanız. Basit ifadeler ve inançlar hayatınızı nasıl gördüğünüzü etkiliyor ve bunların su yüzüne çıkması için yıllar süren terapiler ve eğitimler gerekiyor. Geçmişi tüm gerçekliğiyle ortaya çıkarmak ufuk açan bir deneyimdir. Eğer bu gerçekler bilinçsiz şekilde gerçekleşirse şaşırtıcı ve hatta şok edici olabilir.

Seninle Başlamadı’da Mark Wolynn sözlerine görünürde fiziksel bir sebep olmaksızın kör olma hikayesiyle başlıyor. Meditasyon pratiğini derinleştirmek ve saygın gurularla çalışmak için Hindistan’a kadar gitmesine rağmen, sorunun cevabının ebeveynleriyle olan ilişkisini iyileştirmek olduğu ortaya çıkıyor. İki guru, ona açıkça “eve git” diyor.

Bu kitapta, anne ve çocukları arasındaki bağ ve her ne sebeple olursa olsun bu bağ bozulduğunda ne olacağı hakkında kısa ve öz ve oldukça güzel yazılmış bir bölüm de dahil olmak üzere, ebeveyn bağlantıları hakkında çok fazla bilgi var.

Seninle Başlamadı, aslında meslekten olmayan kişiler için yazılmış bir kendi kendine yardım kitabı. Kısa cümleler, iyi tanımlanmış terimler ve isimlendirmeler, kitabın kolayca anlaşılabilmesini sağlıyor. Temel şikayetleri, cümleleri ve özünde temel travmayı keşfetmek, hem Mark Wolynn’in hem de kitabın temel yaklaşımının bir parçası. Bazı tanımlamaların üstünden geçelim:

  • Temel şikayet: İster içselleştirilmiş, ister dışa dönük olsun; temel sorunumuz.
  • Temel tanımlayıcılar: Ebeveynlerimize karşı duyduğumuz bilinçsiz duyguları ortaya çıkaran sıfatlar ve kısa tanımlayıcı ifadeler
  • Temel dil: Bizi çözülmemiş travmanın kaynağına götüren en derin korkularımızın kendine özgü sözcükleri. Temel dil ayrıca bir hastalığı veya fiziksel durumun duyumlarını, davranışları, duyguları, dürtüleri ve semptomları da ifade edebilir.
  • Temel cümle: En derin korkumuzun duygusal yükünü ifade eden kısa bir cümle. Erken çocukluğumuzdan veya aile geçmişimizden çözülmemiş bir travmanın kalıntısını taşır.
  • Çekirdek travma: Davranışlarımızı, seçimlerimizi, sağlığımızı ve iyiliğimizi bilinçsiz bir şekilde etkileyebilen erken çocukluk dönemi veya aile geçmişimize dayanan çözülmemiş travma.

Mark Wolynn’e göre travmatik mirasımızın etkisi duygusal ve fiziksel yaşantımızda daha önce anlaşıldığından çok daha büyük bir rol oynuyor. Kitap, travmanın o anda ve geçmişte sebep olduğu etkiyi anlamak için kapsamlı bir rehber ve hepimize travmaya neyin neden olduğu, ortaya çıkarmak için nasıl teknikler kullanılabileceği ve hayatımızı etkileyenlerle yeniden nasıl bağlantı kurabileceğimize dair altın değerinde bilgiler sunuyor.

Nancy Eichhorn

Sola Unitas Yayınları tarafından yayınlanan “Seninle Başlamadı: Kalıtsal Aile Travmalarının Kim Olduğumuza Etkileri ve Sorunların Üstesinden Gelebilmenin Yolları” adlı kitabı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Kaynak: https://somaticpsychotherapytoday.com/its-didnt-start-with-you/



Kapat