Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL

Standart Eğitim Çıkmazı: Eğitim Sistemimizi Nasıl Onarabiliriz?

Hepimiz harika yeteneklerle doğarız, ancak bu yeteneklerle yaptığımız her şey aldığımız eğitimle ilgilidir. Eğitimin bir rolü, insanların doğal yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır; diğeri ise çevrelerindeki dünyada kendi yollarını çizmelerine olanak sağlamaktır.

Çoğu zaman, eğitim her iki durumda da yetersiz kalıyor. Giderek zorlu bir gelecekle karşı karşıya olduğumuzda, daha iyisini yapmak hayati önem taşıyor. Bunun olması için eğitimin acilen dönüştürülmesi gerekiyor. Kaynaklara ve uzmanlığa sahibiz, ancak şimdi vizyona ve kararlılığa ihtiyacımız var.

Siz, Çocuğunuz ve Okul adlı kitabımda öğrenme, eğitim ve okul arasında bir ayrım yapıyorum. Öğrenme, yeni beceriler ve anlayış kazanmaktır; eğitim organize bir öğrenme sistemidir; okul, bir öğrenenler topluluğudur. Bütün çocuklar öğrenmeyi sever, ancak çoğu eğitimde zor anlar yaşar ve bazılarının okulla ilgili büyük sorunları vardır.

Genellikle sorun öğrencilerde değildir. Kuşaklar boyunca, resmi eğitim sistematik olarak sınırlı akademik yetenek biçimlerine karşı ön yargılı olmuştur. Sonuç, insan yeteneklerinin ve ilgi alanlarının muhteşem çeşitliliğini büyük ölçüde göz ardı etmesidir.

Özellikle geçmiş kuşak için, politikacılar iç karartıcı bir standardizasyon kültüründe okulları boğdular. Sonuç olarak, çocuklarımızın daha adil ve sürdürülebilir bir dünya yaratmak için ihtiyaç duydukları yetenekleri marjinalleştiriyor - bununla yaratıcılığı, şefkatli vatandaşlığı ve işbirliğini kastediyorum.

Sorun şu ki, son 300 yılda, doğal çevre ile ilişkilerimizi bozan ve artık tür olarak hayatta kalmamızı tehlikeye atan medeniyetler yarattık. Varoluşsal zorluklarla karşı karşıyayız. İnovasyon yapmak için muazzam yeteneklerimiz var ancak zaman azalıyor. Eğitim ise bu yeteneklerimizin kilidini açmanın tek anahtarı -şu anda sahip olduğumuz cansız test sistemi değil, bu benzersiz güçleri kasıtlı olarak önceleyen ve geliştiren eğitim biçimleri.

Çocuklarımız, insan macerasının ancak karmaşık işbirliği biçimleriyle ileriye götürülebileceğini öğrenmelidir. Birkaç yıl önce Dalai Lama ile bir etkinliği yönettim. Bir noktada kendisine bir soru soruldu. Uzun süre durakladı ve sonra “Bilmiyorum. Bunu düşünmedim. Ne düşünüyorsun?"

Dünyanın en iyi öğretmenlerinden biri "Bilmiyorum" demekten son derece mutluydu. Hiç kimsenin, insan bilgisinin yoğun dokusundaki birkaç küçük ipliğinden fazlasını kavramadığını biliyordu. Büyük kültür teorisyeni Clifford Geertz'in dediği gibi, insanlar olarak bizler kendi ördüğümüz ağlarda asılı kalıyoruz. Hayatta kalmak için her şekilde diğer insanların bilgilerine güveniyoruz. Ancak eğitim sistemimiz işbirliğine dayalı değil, rekabete dayanıyor.

Kültür ve yaratıcılık her zaman teknolojiden güç almıştır. Bu harika araçlar iki şey yapar. Birincisi, fiziksel erişimimizi genişletiyorlar. İkincisi, dönüştürücü araçlar zihnimizi de dönüştürüyor. O dönemin en yeni teknolojisi olan ve toprağı havalandırmayı sağlayan Saban, tüm yaşam biçimlerini altüst etti.

Dijital teknolojiler aynı zamanda insanları "neden ve nasıl" eğittiğimizi de değiştiriyor. Öğretimi desteklememize ve eğitimi daha canlı ve daha işbirliğine dayalı hale getirmemize yardımcı olabilirler. Wikipedia, şimdiye kadar denenen en büyük insan bilgisi derlemesidir ve tamamen işbirliğine dayalı bir biçim ortaya çıkmıştır.

Artık tüm eğitim ekosistemini yeniden düşünme fırsatımız var. Okulları yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Alternatif eğitimde büyüyen bir hareket var.

Kişiselleştirmeye yönelik hareket halihazırda tıpta ilerliyor. Eğitimde de bu yönde hızlı hareket etmeliyiz. Araçlarımız ve profesyonel yeteneklerimiz var. Motivasyonu, vizyonu ve iyimserliği uyandırmalı, canlandırmalıyız. Bu da eğitim için bir görevdir.

Sir Ken Robinson

 

Yeni nesil öğrenme, eğitim dönüşümü, yaratıcı eğitim gibi konularda daha ileri bir okuma yapmak için Sola Unitas Yayınları tarafından yayınlanan Siz, Çocuğunuz ve Okul kitabını okuyabilirsiniz.

 

Kaynak: https://www.wired.co.uk/article/education-personalisation



Kapat